DUTONE de geluidsstudio van Socia Media

Milieu-, muzikant- en kultuurvriendelijk

Dit is geen studio die imponeert door teakhout (!) en rijen knoppen. Hier ligt het accent op hoorbare en niet op zichtbare zaken. De techniek is zeker belangrijk, maar als middel, niet als doel: Dutone (toen nog bekend als "de studio van Socia Media") was een van de eerste studio's die begin 80er jaren al vrijwel alles digitaal opnam. Niet zozeer vanwege de kwaliteit of de 'trend'. (Een vakman maakt ook goede produkties met een oude Revox). Bij Dutone dient de digitale 'high tech' een ander doel: Besparingen van ruim 90% op geluidsband! Dat betekent een forse besparing op grondstoffen en energie, plus onwaarschijnlijk lage bandkosten.

Pop in de studio Bij Dutone wordt natuurlijk ook met een multitrack recorder en een sequencer (MIDI recorder) gewerkt. Maar op basis van de digitale master-recorder ('slechts' 2 sporen: links en rechts) is een bijzonder specialisme opgebouwd: De direkte, digitale stereo-opname. In feite een live-opname, zoals tijdens een optreden, maar dan onder studio-omstandigheden. De kant en klaar gemixte opname gaat direkt op de digitale stereo-master. 'Klaar terwijl u speelt'. We kunnen daarvoor 22 kanalen tegelijk gebruiken, maar ook slechts 2 microfoons voor 'echte', natuurlijke stereo. Deze opnametechnieken zijn zeer geschikt voor musici die gewend zijn live te spelen of een hekel hebben aan de 'stap voor stap' multitrack opnamen. Bovendien blijft zo de dynamiek van live muziek behouden.

Jive in de studio: The Gangbusters Kortom: Milieuvriendelijk, tijd- en geldbesparend, muzikantvriendelijk en (inderdaad) digitale kwaliteit. Zo worden budget- en benefietprodukties mogelijk, die in alle opzichten voldoen aan de huidige kwaliteitseisen.

Ook op ander gebied kijkt Dutone verder dan de neus lang is. In vrijwel alle studio's wordt veel glas- of steenwol gebruikt voor geluidsabsorptie. De zwevende deeltjes daarvan in de binnenlucht zijn waarschijnlijk even gevaarlijk als asbest. Geluidsabsorptie gebeurt bij Dutone met veilige (duurdere) materialen. Dat we daarbij een afluisterakoestiek bereikten die beter is dan bij menige 'topstudio' (studio met toptarieven) is leuk meegenomen.

Dutone ontleent haar bestaansrecht niet aan de muziekcommercie, maar aan de muziekcultuur. Het bewijs? We adverteren vrijwel niet (daarom kende u ons nog niet). Toch is Dutone al sinds 1984 in bedrijf. Bijna alle klanten komen via mond tot mond reklame.
Dutone nam internationale acts op, zoals Larkin of The Budapest Ragtime Band. Sommige nu bekende popgroepen, zoals Burma Shave, kwamen aan de bak dankzij onze demo's. De studio produceert ook 'dokumenten', zoals een CD's van het Russisch-mongoolse trio Tuva, met (snel uitstervende) authentieke volksmuziek. Kortom: Veel cultureel belangrijke produkties, die elders niet betaalbaar gerealiseerd zouden kunnen worden.

CD-opname in één dag?

Inderdaad, dat gebeurt regelmatig. Het betreft dan bijv. musici uit Afrika of Oost-Europa, die altijd live spelen en hun repertoire goed beheersen. Dankzij de specialisatie in de direkte live-opnamen lukt dat, met een klein budget, Dè manier om bijv. een kultureel document of benefiet-CD te maken.

De studio-ervaring reikt van klassiek Indiase muziek tot moderne jazz. Dutone produceert demo-tapes, cassettes, platen en CD's. (In de studio en op lokatie). Verder worden er ook (maat)muziek, effekten, tekst en montages verzorgd voor video, film, band/dia, (computer)animaties, radio, theater, enz.

De tarieven? Vanaf 350 gulden per dag (demo tarief), exklusief band, inklusief BTW en Max Havelaar koffie.

Dutone kan overigens ook het geluid verzorgen voor thema-avonden, muziekuitvoeringen, theatervoorstellingen, e.d. en heeft daarvoor een kleine kwaliteits PA.

Meer informatie? Neem contact op en kom eens vrijblijvend praten en luisteren.


Dutone menu
Socia Media menu